źródło tekstu „Ładny dom.” styczeń 2017 r.

„Wszystko zaczęło się od marzenia, by zamieszkać W otoczeniu starych, wysokich drzew. Na takim właśnie miejscu do życia zależało szczególnie gospodarzowi. W jego rodzinnym kraju – Holandii, znalezienie leśnej działki wśród polderów, kanałów, ale i gęstej zabudowy, jest praktycznie niemożliwe. A w Polsce – jak najbardziej i to nawet W bliskim sąsiedztwie Warszawy. Poszukiwanie odpowiedniej działki zakończyło się więc sukcesem. Gospodarze w ogóle nie brali pod uwagę wykorzystania gotowego projektu. Chcieli, by architekt zaprojektował dom zgodnie z ich oczekiwaniami, wynikającymi dokładnie przemyślanej wizji………………………………….Pierwsze, co było dla niego ważne, to prosta bryła, która nie dominuje nad otaczającymi budynek drzewami. Stąd dom jest parterowy, z płaskim dachem, niemal na planie kwadratu.
Drugie istotne wymaganie, to zapewnienie dużej ilości światła w pomieszczeniach – pojawił się więc pomysł atrium. Dzięki niemu hol salon, jadalnia, kuchnia są doświetlone z dwóch stron – od zewnątrz i od wewnątrz. A Żeby światła było jeszcze więcej, to i w dachu zaprojektowano świetliki. Trzecim elementem, który musiał być uwzględniony w projekcie, było stworzenie takich rozwiązań, które pozwalałyby na bezpośrednie połączenie mieszkania z działka, – takie oczekiwanie gospodarza zostało zainspirowane indonezyjskim budownictwem. Wiele tamtejszych domów, ze względu na klimat zamiast przeszklonych otworów, ma tylko duże prześwity między konstrukcyjnymi słupami. Aby W naszych warunkach pogodowych osiągnąć podobny efekt, od strony ogrodu i dookoła atrium zaprojektowano ściany z przesuwanych szklanych drzwi.
Równolegle z pracami nad projektem architektonicznym, omawiano budowę od strony technicznej. W tych kwestiach, gospodarz też miał dużo do powiedzenia chociażby dlatego, że prowadzi firmę wykonująca betonowe posadzki w halach przemysłowych. Oczywiste więc było, że w jego domu musi pojawić się dużo powierzchni wykończonych tym materiałem. W rezultacie beton jest nie tylko na posadzkach ale i na ścianach…………………………………Specjalnego dopracowania wymagało zaprojektowanie płaskiego dachu, na którym zaplanowano założenie trawnika. Na dach prowadzą drewniane kręte schody 0 bardzo lekkiej konstrukcji………………………………….Niektóre pomieszczenia doświetlono przez świetliki w suficie. Są takie w holu i łazience. Ale do trzech pokojów w podziemnej kondygnacji trzeba było zagwarantować dostęp do dużej ilości światła dziennego w inny sposób. Zwykle przez okna w piwnicy, niezależnie od ich wielkości, można oglądać tylko skrawek działki, bo perspektywa zamknięta jest ścianką studzienki, obudowującej otwór okienny. Tutaj okna pokoi w piwnicy (dwa dla gości, jeden syna właścicieli) usytuowano w ścianie i od strony której na zewnątrz uformowano skarpę, bardzo łagodnie schodzącą W kierunku domu. Dzięki temu, światło słoneczne jakby ześlizguje się całą szerokością skarpy i wpada bez przeszkód do pokoi przez duże okna. Proste? Bardzo, lecz nie wszędzie do zastosowania. Na utworzenie łagodnego spadku potrzebny był pas gruntu szerokości 12 metrów. Tak więc nie jest to rozwiązanie na małą działkę…………………………Projektując dom zaplanowano budowę studni chłonnych i rozmieszczeniu ich aż W czterech miejscach, z każdej strony domu. W tej umieszczonej w garażu, zamontowano urządzenie do odpompowywania wody (wyposażone w zasilanie awaryjne UPS)………………..Widok na rozległą przestrzeń dzienną domu – w tej strefie właściciele zrezygnowali z betonowych podłóg na rzecz drewna

Wchodzimy do środka domu wprost na przeszkloną ścianę atrium. Tu też użyto „starej” blachy, tym razem do obudowania kominka. Palenisko W kominku jest zasłonięte szybą, ale co ciekawe, z dwóch stron. Dzięki temu, po rozpaleniu W kominku można patrzeć w ogień albo siedząc w atrium albo W salonie. Wchodząc dalej trudno nie zauważyć nowoczesnej konstrukcji przy schodach do podziemnej kondygnacji, która pełni funkcje barierki, ale i stanowi element konstrukcyjny. Stopnie są bowiem z jednej strony umocowane do ściany, z drugiej wiszą na stalowych linkach. Oczywiście cały czas jesteśmy pod wrażeniem posadzki, która zupełnie nie wydaje się być wykonana z tak zwyczajnego materiału jak beton. Ale o tym już była mowa. W sypialni właścicieli znajdującej się na parterze, zwraca uwagę duża szyba poziomo zamontowana w ścianie, za którą Widać palenisko. Jest to po prostu nowoczesny kominek. Dobrym pomysłem jest to, że usytuowana go na wprost łóżka dosłownie „W nogach”. Łatwo sobie wyobrazić, jak leżąc pod kołdrą, robi ciepło od samego patrzenia na żywy ogień.”

źródło tekstu „Ładny dom.” styczeń 2017 r.

PROJECT PHOTOS

RELATED PROJECTS